BINTANGS – THESE HANDS

Artiest info
Website
facebook
Label: Miller Records Nederland
distr.: Sonic RendezVous

In de voorbereiding voor deze recensie leerden we alweer heel wat bij. Zo noteerden we dat de Nederlandse pop- en rockgroep ‘Bintangs’ één van de oudste nog actieve bands bij onze Noorderburen is. Een ander ‘weetje datje’ is dat ‘Bintangs’ blijkbaar het Indonesische woord is voor ‘sterren’ en dat is deze in 1961 opgerichte formatie uit Beverwijk intussen toch ook wel geworden in de huidige muziekwereld, getuige daarvan hun opname in de ‘Dutch Blues Hall Of Fame’ in oktober 2019.

De bezetting van ‘Bintangs’ werd ettelijke keren gewijzigd in de loop van die 60 jaar en ze bestaat anno 2021 uit leadzanger, bassist en mede-oprichter Frank Kraaijeveld, gitarist en mondharpist Dagomar Jansen, gitarist Marco Nicola en drummer Burt van der Meij. De eerste drie in dit rijtje nemen ook het vocale deel van hun werk voor hun rekening. Als je zolang actief bent dan gebeuren er ook wel eens wat minder fijne dingen zoals het veel te vroege overlijden op 71-jarige leeftijd in 2018 van mede-oprichter en gitarist Arti Kraaijeveld, broer van Frank.

Om hun 60e verjaardag te vieren werd een nieuw album opgenomen dat deze week in de betere platenzaken verkrijgbaar werd gesteld. “These Hands” is de titel van de in de ‘Muziek Fort Studio’ in Beverwijk opgenomen plaat waarop de groep tien songs heeft geplaatst waaronder één coverversie van de Chuck Berry-klassieker “Back To Memphis” die deze in 2017 overleden legendarische rock’n’roller al in 1967 componeerde en opnam voor zijn elfde studioalbum “Chuck Berry In Memphis”. De overige negen tracks zijn nieuwe eigen composities van de ‘Bintangs’-leden en die herbergen een mix van invloeden uit de blues-, R&B- en rockmuziek. De bluesrock domineert de dynamische albumopener “Radio Mood” waarin zowel Jerry Lee Lewis en Chuck Berry als Elvis Presley expliciet worden vermeld. Bij “Cross The Line” wordt overgeschakeld op Chuck Berry-achtige gitaar-rock’n’roll. We horen daarnaast ook wel stevige invloeden van ‘The Rolling Stones’ in een ritmische rocksong als “Go Go Give It A Go”.

De overleden Arti Kraaijeveld schreef de ballad “Sweet Louisa” die als een soort muzikaal eerbetoon een prominente plaats heeft gekregen op dit album. Daarna volgen de lekker swingende single “Roll On, Roll On” die ook wel ‘Rolling Stones’-schatplichtig is en die u op de eerste audiovideo kunt beluisteren en het nummer “Buy Yourself A Little Pleasure” waarvan u op de tweede video een live-uitvoering voor de Nederlandse ‘Radio 1’ kunt horen. De albumtiteltrack is weer meer in bluesstijl en het daaropvolgende “Get Alive” lijkt opnieuw ontzettend op werk van ‘The Rolling Stones’. Blijkbaar worden ‘Bintangs’ niet zonder reden de ‘Stones’ van de Benelux genoemd. Afgesloten wordt er met de song “We Wanna Thank You”, een muzikaal dankwoord van de band aan al hun fans.

In het met de cd meegestuurde informatieblad wordt aangegeven dat “These Hands” de nieuwe en allerlaatste plaat van ‘Bintangs’ zal zijn. ‘Mooie liedjes duren niet lang’ is het gezegde maar als je gedurende zestig jaar het beste van jezelf hebt gegeven aan de uitbouw van een indrukwekkende muzikale carrière, dan is het op een gegeven moment ook wel genoeg geworden. De fans hebben trouwens nog altijd een enorme hoeveelheid aan platen van ‘Bintangs’ beschikbaar om ook later verder naar hun uitstekende muziek te luisteren.

(valsam)


 

25 september 2021: Astrant, Ede, NL
17 oktober 2021: Patronaat, Haarlem, NL
5 november 2021: Bullrock Festival, Laren (Gelderland), NL
13 november 2021: Blues Aan Zee Festival, Monster, NL
21 november 2021: De Pul, Uden, NL
19 december 2021: Q-Factory, Amsterdam, NL
22 januari 2022: Manifesto, Hoorn, NL

Foto ©René Kraaijeveld.